Pieczony leszcz na pomidorach
Składniki:
- 1 leszcz.
- 5 dużych czerwonych dojrzałych pomidorów pokrojonych w ćwiartki.
- pomidorki koktajlowe przekrojone wzdłuż na pół.
- 1/2 ostrej zielonej papryki.
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli atlantyckiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
- 2 cienko pokrojone ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Pomidory ułożyć w naczyniu żarooodpornym lub na metalowej blaszce, posypać solą, pieprzem i dwiema łyżkami oliwy z oliwek i wstawić do piekarnika na 30 minut.
Pomidory powinny być lekko złote. Wyjmij rybę z piekarnika, połóż rybę na pomidorach i wykonaj wzdłuż niej głębokie nacięcie sięgające do głowy.
Nacięcia ryby wypełnij plasterkami czosnku. Posyp rybę solą, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek. Mastępnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (250 stopni) na 16 minut.
Po 16 minutach sprawdź, czy mięso ryby oddzieliło się od głowy. Wyciągnij z piekarnika, polej ją białym tahini i natychmiast podawaj.
Sprawdź inne nasze przepisy!
dla 2-4 osób
ok. 30 minut
średnie