leszcz-z-tahini

Pieczony leszcz na pomidorach

 

Składniki:

  • 1 leszcz.
  • 5 dużych czerwonych dojrzałych pomidorów pokrojonych w ćwiartki.
  • pomidorki koktajlowe przekrojone wzdłuż na pół.
  • 1/2 ostrej zielonej papryki.
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli atlantyckiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.
  • 2 cienko pokrojone ząbki czosnku.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Pomidory ułożyć w naczyniu żarooodpornym lub na metalowej blaszce, posypać solą, pieprzem i dwiema łyżkami oliwy z oliwek i wstawić do piekarnika na 30 minut.
Pomidory powinny być lekko złote. Wyjmij rybę z piekarnika, połóż rybę na pomidorach i wykonaj wzdłuż niej głębokie nacięcie sięgające do głowy.
Nacięcia ryby wypełnij plasterkami czosnku. Posyp rybę solą, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek. Mastępnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (250 stopni) na 16 minut.
Po 16 minutach sprawdź, czy mięso ryby oddzieliło się od głowy. Wyciągnij z piekarnika, polej ją białym tahini i natychmiast podawaj.

 

Sprawdź inne nasze przepisy!

 

ilość dla 2-4 osób

czas ok. 30 minut

poziomśrednie