Domowy hummus z tahini
Domowy hummus z tahini to jedno z najbardziej izraelskich dań: smaczne, zdrowe i pożywne.
Można kupić gotowy hummus, ale nic nie przebije dedykowanej, domowej wersji!
Oto przepis na idealny, domowy hummus!
Składniki na 4-6 porcji
- 2 szklanki ciecierzycy
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki tahini Al Arz
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
Na tahini (do podania):
- 1 szklanka tahini Al Arz
- Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny lub więcej do smaku
- 3/4 szklanki zimnej wody
- 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku (opcjonalnie)
- Sól dla smaku
Dodatkowo do podania:
- Gotowana ciecierzyca
- Oliwa z oliwek
- Posiekana pietruszka
- Słodka papryka
- Świeży chleb pita
Domowy hummus z tahiną
Przygotowanie hummusu:
Dzień wcześniej namocz ciecierzycę w dużej ilości wody na noc (może być w lodówce). Odcedź, przełóż do garnka, zalej dużą ilością wody, dodaj sodę oczyszczoną i gotuj około dwóch godzin, aż zmięknie. Odcedź i odłóż garść ciecierzycy do podania.
Wymieszaj w misce składniki: tahinę, sok z cytryny i sól, aż uzyskasz spójną i gęstą mieszaninę.
Zmiel ugotowaną ciecierzycę i oraz przygotowaną pastę sezamową w robocie kuchennym na jednolitą, kremową masę. W razie potrzeby dodaj trochę (najlepiej lodowatej) wody. Skosztuj i dopraw do smaku.
Przygotowanie tahini do podania:
W misce wymieszaj pastę sezamową, sok z cytryny, wodę, czosnek (opcjonalnie) i sól na gładką masę o pożądanej konsystencji (w razie potrzeby dodaj trochę więcej wody). Skosztuj i dopraw do smaku.
Na talerzach rozsmaruj hummus, obficie polej tahini, posyp ciecierzycą, skrop oliwą, posyp natką pietruszki i papryką, podawaj z pitą obok.
Można również po wierzchu posypać kuminem.
Sprawdź inne nasze przepisy!
dla 4-6 osób
ok. 30 minut
średnie