hummus tahini

Domowy hummus z tahini

Domowy hummus z tahini to jedno z najbardziej izraelskich dań: smaczne, zdrowe i pożywne.
Można kupić gotowy hummus, ale nic nie przebije dedykowanej, domowej wersji!

Oto przepis na idealny, domowy hummus!

 

Składniki na 4-6 porcji

  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki tahini Al Arz
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli

Na tahini (do podania):

  • 1 szklanka tahini Al Arz
  • Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny lub więcej do smaku
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • Sól dla smaku

Dodatkowo do podania:

  • Gotowana ciecierzyca
  • Oliwa z oliwek
  • Posiekana pietruszka
  • Słodka papryka
  • Świeży chleb pita

Domowy hummus z tahiną

Przygotowanie hummusu:

Dzień wcześniej namocz ciecierzycę w dużej ilości wody na noc (może być w lodówce). Odcedź, przełóż do garnka, zalej dużą ilością wody, dodaj sodę oczyszczoną i gotuj około dwóch godzin, aż zmięknie. Odcedź i odłóż garść ciecierzycy do podania.

Wymieszaj w misce składniki: tahinę, sok z cytryny i sól, aż uzyskasz spójną i gęstą mieszaninę.

Zmiel ugotowaną ciecierzycę i oraz przygotowaną pastę sezamową w robocie kuchennym na jednolitą, kremową masę. W razie potrzeby dodaj trochę (najlepiej lodowatej) wody. Skosztuj i dopraw do smaku.

Przygotowanie tahini do podania:

W misce wymieszaj pastę sezamową, sok z cytryny, wodę, czosnek (opcjonalnie) i sól na gładką masę o pożądanej konsystencji (w razie potrzeby dodaj trochę więcej wody). Skosztuj i dopraw do smaku.
Na talerzach rozsmaruj hummus, obficie polej tahini, posyp ciecierzycą, skrop oliwą, posyp natką pietruszki i papryką, podawaj z pitą obok.

Można również po wierzchu posypać kuminem.

 

Sprawdź inne nasze przepisy!

 

ilość dla 4-6 osób

czas ok. 30 minut

poziomśrednie