Sałatka ze szpinakiem i sosem tahini.
Składniki:
– 1 opakowanie świeżych liści szpinaku.
– 2 bataty, obrane i pokrojone w 1 centymetrową kostkę.
– 1 cienko pokrojona fioletowa cebula
Składniki do Sosu Tahini:
- 3 łyżki surowej tahini
- 1 szklanka zimnej wody
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Umieść kostki batatów na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zanurz w oliwie z oliwek, soli i pieprzu i wstawić do piekarnika na 20 minut lub do momentu, aż kostki batatów będą miękkie. Wyjmij z piekarnika i pozwól słodkiemu ziemniakowi ostygnąć. Umieść szpinak, cebulę i liście słodkich ziemniaków w misce. Zalej tahini i dobrze wymieszaj. Ułóż na dużym talerzu do serwowania i podawaj.
Sprawdź inne nasze przepisy.
dla 2 osób
ok. 30 minut
łatwe