sałatka tahini

 

Sałatka ze szpinakiem i sosem tahini.

Składniki:

– 1 opakowanie świeżych liści szpinaku.
– 2 bataty, obrane i pokrojone w 1 centymetrową kostkę.
– 1 cienko pokrojona fioletowa cebula

Składniki do Sosu Tahini:

  • 3 łyżki surowej tahini
  • 1 szklanka zimnej wody
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Umieść kostki batatów na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zanurz w oliwie z oliwek, soli i pieprzu i wstawić do piekarnika na 20 minut lub do momentu, aż kostki batatów będą miękkie. Wyjmij z piekarnika i pozwól słodkiemu ziemniakowi ostygnąć. Umieść szpinak, cebulę i liście słodkich ziemniaków w misce. Zalej tahini i dobrze wymieszaj. Ułóż na dużym talerzu do serwowania i podawaj.

Sprawdź inne nasze przepisy.

 

ilość dla 2 osób

czas ok. 30 minut

poziomłatwe