Spaghetti Tahini z czarnym pieprzem
Spaghetti Tahini z czarnym pieprzem.Kto powiedział, że weganie mają mieć gorzej? Raz Rahav prezentuje ekscytującą wersję wegańską słynnego rzymskiego spaghetti “Cacio e Pepe” z tahini i dużą ilością czarnego pieprzu.
Składniki:
- 1 opakowanie (500 g) spaghetti
- Garść liści koperku, drobno posiekanych
- Garść liści kolendry, drobno posiekanych
- 1/4 szklanki tahini Al Arz
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu (lub do smaku)
Sposób przygotowania:
Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją producenta w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Odcedź i zachowaj jedną szklankę płynu z gotowania. W międzyczasie przełóż zioła do dużej miski. Dodaj tahini, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj. Do miski dodaj gorące spaghetti i dobrze wymieszaj, tak aby sos całkowicie pokrył makaron. Dodaj 1/4 – 3/4 szklanki płynu z gotowania, aby „utworzyć” sos. Skosztuj i dopraw do smaku. Danie powinno mieć intensywny smak czarnego pieprzu. Rozłóż spaghetti do osobnych misek, skrop odrobiną oliwy z oliwek.
Sprawdź inne nasze przepisy!
dla 2 osób
ok. 40 minut
łatwe