spagetti z tahini

Spaghetti Tahini z czarnym pieprzem

Spaghetti Tahini z czarnym pieprzem.Kto powiedział, że weganie mają mieć gorzej? Raz Rahav prezentuje ekscytującą wersję wegańską słynnego rzymskiego spaghetti “Cacio e Pepe” z tahini i dużą ilością czarnego pieprzu.

 

Składniki:

  • 1 opakowanie (500 g) spaghetti
  • Garść liści koperku, drobno posiekanych
  • Garść liści kolendry, drobno posiekanych
  • 1/4 szklanki tahini Al Arz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu (lub do smaku)

Sposób przygotowania:

Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją producenta w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Odcedź i zachowaj jedną szklankę płynu z gotowania. W międzyczasie przełóż zioła do dużej miski. Dodaj tahini, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj. Do miski dodaj gorące spaghetti i dobrze wymieszaj, tak aby sos całkowicie pokrył makaron. Dodaj 1/4 – 3/4 szklanki płynu z gotowania, aby „utworzyć” sos. Skosztuj i dopraw do smaku. Danie powinno mieć intensywny smak czarnego pieprzu. Rozłóż spaghetti do osobnych misek, skrop odrobiną oliwy z oliwek.

 

Sprawdź inne nasze przepisy!

 

ilość dla 2 osób

czas ok. 40 minut

poziomłatwe