bakłażan z tahini

Smażone bakłażany z pikantnym Tahini

Smażone bakłażany z pikantnym Tahini to ponadczasowy klasyk: uwielbiane, smaczne i proste w wykonaniu danie, które można podać jako dodatek do głównego dania.

Składniki na smażone bakłażany z pikantnym tahini:

  • 2 bakłażany pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm
  • sól
  • olej do smażenia

Pikantne Tahini

  • 1/2 szklanki tahini Al Arz,
  • 1/3 szklanki wody, 
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • lub do smaku 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej do smaku),
  • sól i czarny pieprz do smaku

Do podania:
Liście pietruszki, kolendry lub mięty

Sposób przygotowania:

Posyp solą plastry bakłażana, włóż je do durszlaka i odstaw na pół godziny. Osusz papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej olej i smaż plastry bakłażana z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Przygotuj tahini: wymieszaj w misce surowe tahini, wodę, sok z cytryny, czosnek i przyprawy na gładką masę. Wlej tahini do głębokiego naczynia, ułóż na wierzchu plasterki bakłażana, posyp świeżymi ziołami. Gotowe!

 

Sprawdź inne nasze przepisy!

 

ilość dla 4 osób

czas ok. 30 minut

poziomłatwe