Smażone bakłażany z pikantnym Tahini
Smażone bakłażany z pikantnym Tahini to ponadczasowy klasyk: uwielbiane, smaczne i proste w wykonaniu danie, które można podać jako dodatek do głównego dania.
Składniki na smażone bakłażany z pikantnym tahini:
- 2 bakłażany pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm
- sól
- olej do smażenia
Pikantne Tahini
- 1/2 szklanki tahini Al Arz,
- 1/3 szklanki wody,
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- lub do smaku 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej do smaku),
- sól i czarny pieprz do smaku
Do podania:
Liście pietruszki, kolendry lub mięty
Sposób przygotowania:
Posyp solą plastry bakłażana, włóż je do durszlaka i odstaw na pół godziny. Osusz papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej olej i smaż plastry bakłażana z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Przygotuj tahini: wymieszaj w misce surowe tahini, wodę, sok z cytryny, czosnek i przyprawy na gładką masę. Wlej tahini do głębokiego naczynia, ułóż na wierzchu plasterki bakłażana, posyp świeżymi ziołami. Gotowe!
Sprawdź inne nasze przepisy!
dla 4 osób
ok. 30 minut
łatwe