Składniki na 4 porcje:
- 400 g zielonej fasoli mrożonej, najlepiej bez łusek
- 2 łyżki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 pęczka majeranku drobno pokrojonego
- 1/2 pęczka koperku, drobno pokrojonego
- 3 łyżki soku z cytryny
Do sosu tahini:
- 1/2 szklanki tahini
- 1/4 szklanki wody (lub więcej według potrzeby)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soliDo podania:
- oliwa z oliwek, pomidor
Sposób przygotowania:
Gotujemy fasolę: Gotujemy wodę z 2 łyżkami soli w dużym garnku. Gdy woda zagotuje się, gotujemy fasolę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odsączamy i odstawiamy na bok. Jeśli fasola nie jest łuskana, obieramy ją po ugotowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos tahini: W misce mieszamy tahini, wodę i sok z cytryny. Dodajemy więcej wody, jeśli jest to konieczne, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą, mieszamy, próbujemy i korygujemy przyprawy. Podgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i smażymy czosnek przez około 2 minuty (uważając, aby nie przypalić). Dodajemy fasolę, sól i czarny pieprz, smażymy przez około 3 minuty, mieszając. Dodajemy majeranek, koperek, sok z cytryny i pokrojoną w kostkę świeżą pomidora. Mieszamy delikatnie. Podajemy: Na każdym talerzu rozlewamy sos tahini, układamy kilka łyżek sałatki z fasoli. Przecinamy pomidora i wyciskamy sok na sałatkę. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek i podajemy.