Pieczone różyczki kalafiora z Tahini
Pieczone różyczki kalafiora z tahini to pyszna przekąska, którą można łatwo przygotować w kilka minut i podawać jako lekką przekąskę lub podnoszący na duchu dodatek do każdego posiłku.
Składniki:
- 1 średni kalafior, podzielony na różyczki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i mielony czarny pieprz do smaku
Dip Tahini:
- 1/3 szklanki tahini Al Arz
- 1/4 szklanki wody
- Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- (lub do smaku) 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku
- Sól i czarny pieprz do smaku
- Posiekana pietruszka
Instrukcje
Zanurz różyczki kalafiora we wrzącej wodzie przez około 5 minut i odcedź. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na patelni rozłóż różyczki kalafiora, polej oliwą, dopraw solą i zmielony czarny pieprz i piecz przez około 30 minut, aż będą ładnie złociste. Przygotuj dip tahini: wymieszaj w misce surowe tahini, wodę, sok z cytryny i czosnek na gładką i stosunkowo rzadką masę. Kalafiora przełóż do miski, polej tahini, posyp natką pietruszki i możesz podawać.
Gotowe!
Sprawdź inne nasze przepisy!
dla 2 – 4 osób
ok. 40 minut
łatwe