Pieczone różyczki kalafiora z Tahini

Pieczone różyczki kalafiora z Tahini

Pieczone różyczki kalafiora z tahini to pyszna przekąska, którą można łatwo przygotować w kilka minut i podawać jako lekką przekąskę lub podnoszący na duchu dodatek do każdego posiłku.

Składniki:

  • 1 średni kalafior, podzielony na różyczki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i mielony czarny pieprz do smaku

 

Dip Tahini:

  • 1/3 szklanki tahini Al Arz
  • 1/4 szklanki wody
  • Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • (lub do smaku) 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • Sól i czarny pieprz do smaku
  • Posiekana pietruszka

 

Instrukcje

Zanurz różyczki kalafiora we wrzącej wodzie przez około 5 minut i odcedź. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na patelni rozłóż różyczki kalafiora, polej oliwą, dopraw solą i zmielony czarny pieprz i piecz przez około 30 minut, aż będą ładnie złociste. Przygotuj dip tahini: wymieszaj w misce surowe tahini, wodę, sok z cytryny i czosnek na gładką i stosunkowo rzadką masę. Kalafiora przełóż do miski, polej tahini, posyp natką pietruszki i możesz podawać.
Gotowe!

 

Sprawdź inne nasze przepisy!

 

ilość dla 2 – 4 osób

czas ok. 40 minut

poziomłatwe