fasolka szparagowa z tahini

Fasolka szparagowa w pikantnym sosie tahini

Fasolka szparagowa w pikantnym sosie tahini to dodatek chrupiący i smaczny do każdego rodzaju posiłku. Oto przepis na soczystą fasolkę szparagową skwarkowaną z delikatnie pikantnym sosem tahini.

Składniki na 4 porcje:

  • 400 gramów świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej, umytej
  • 3 łyżki oleju roślinnego (nie oliwy z oliwek)
  • 5 suszonych papryczek chili (shaté)
  • 1 łyżka papryki Szechuan (opcjonalnie)
  • 2 łyżki wody
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki tahini

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj fasolkę: Obcinamy końcówki fasolki i przekrajamy ją na pół wzdłuż (jeśli jest fasolka mrożona, można pominąć ten krok).
  2. Podgrzej olej w woku lub głębokiej patelni, a następnie smaż suszone papryczki chili i paprykę Szechuan przez pół minuty. Dodaj fasolkę i kontynuuj smażenie, mieszając, aż fasolka uzyska głęboki kolor. Dodaj 2 łyżki wody i gotuj dalej, aż cała woda się wchłonie.
  3. Dodaj do fasolki resztę składników: czosnek, olej sezamowy, sól i tahini. Mieszaj i podsmażaj przez około minutę. Zdejmij z ognia, przełóż na talerz do podania i podawaj ciepłe.

 

Zobacz inne nasze przepisy!

 

ilość dla 4 osób

czas ok. 1 godziny

poziomłatwe