Strona główna » Fasolka szparagowa w pikantnym sosie tahini
Fasolka szparagowa w pikantnym sosie tahini
Fasolka szparagowa w pikantnym sosie tahini to dodatek chrupiący i smaczny do każdego rodzaju posiłku. Oto przepis na soczystą fasolkę szparagową skwarkowaną z delikatnie pikantnym sosem tahini.
Składniki na 4 porcje:
400 gramów świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej, umytej
3 łyżki oleju roślinnego (nie oliwy z oliwek)
5 suszonych papryczek chili (shaté)
1 łyżka papryki Szechuan (opcjonalnie)
2 łyżki wody
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka soli
4 łyżki tahini
Sposób przygotowania:
Przygotuj fasolkę: Obcinamy końcówki fasolki i przekrajamy ją na pół wzdłuż (jeśli jest fasolka mrożona, można pominąć ten krok).
Podgrzej olej w woku lub głębokiej patelni, a następnie smaż suszone papryczki chili i paprykę Szechuan przez pół minuty. Dodaj fasolkę i kontynuuj smażenie, mieszając, aż fasolka uzyska głęboki kolor. Dodaj 2 łyżki wody i gotuj dalej, aż cała woda się wchłonie.
Dodaj do fasolki resztę składników: czosnek, olej sezamowy, sól i tahini. Mieszaj i podsmażaj przez około minutę. Zdejmij z ognia, przełóż na talerz do podania i podawaj ciepłe.