czekolada z tahini

Ciemna czekolada z orzechami i tahini!

Ciemna czekolada z orzechami i tahini! Kto powiedział, że w domu nie można przygotować cudownych batoników czekoladowych? Noa Levi oferuje szczególnie słodki przepis, który służy jako wspaniała uczta, przekąska lub deser. W każdym razie po prostu szybko znika!

Składniki: (forma o wymiarach 20×30 cm)

  • 225 gramów pasty kakaowej
  • 150 gramów masła kakaowego
  • 100 gramów syropu klonowego
  • 60 gramów prażonych orzechów brazylijskich, drobno posiekanych
    30 gramów całych nasion sezamu
  • 40 gramów Al Arz Tahini

Sposób przygotowania:

Co najmniej 4 godziny przed podaniem włóż pastę kakaową i masło kakaowe do miski żaroodpornej. W misce rozpuścić pastę nad garnkiem z wrzącą wodą. Dodaj syrop klonowy i wymieszaj.
Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut. Do czekolady dodaj orzechy brazylijskie wraz z nasionami sezamu i wymieszaj. Odłóż do przestygnięcia na około 10 minut.
Blachę lekko natłuszczamy, wlewamy masę i spłaszczamy łyżką lub grzbietem noża. Wszystko posyp tahini na wierzchu i utwórz na mieszance wzór przypominający marmur, używając wykałaczki lub pałeczki.
Przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Podziel na kawałki o pożądanej wielkości.
Gotowe!

 

Zobacz inne nasze przepisy!

 

ilość dla 4 osób

czas ok. 5 godzin

poziomłatwe