Ciemna czekolada z orzechami i tahini!
Ciemna czekolada z orzechami i tahini! Kto powiedział, że w domu nie można przygotować cudownych batoników czekoladowych? Noa Levi oferuje szczególnie słodki przepis, który służy jako wspaniała uczta, przekąska lub deser. W każdym razie po prostu szybko znika!
Składniki: (forma o wymiarach 20×30 cm)
- 225 gramów pasty kakaowej
- 150 gramów masła kakaowego
- 100 gramów syropu klonowego
- 60 gramów prażonych orzechów brazylijskich, drobno posiekanych
30 gramów całych nasion sezamu - 40 gramów Al Arz Tahini
Sposób przygotowania:
Co najmniej 4 godziny przed podaniem włóż pastę kakaową i masło kakaowe do miski żaroodpornej. W misce rozpuścić pastę nad garnkiem z wrzącą wodą. Dodaj syrop klonowy i wymieszaj.
Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut. Do czekolady dodaj orzechy brazylijskie wraz z nasionami sezamu i wymieszaj. Odłóż do przestygnięcia na około 10 minut.
Blachę lekko natłuszczamy, wlewamy masę i spłaszczamy łyżką lub grzbietem noża. Wszystko posyp tahini na wierzchu i utwórz na mieszance wzór przypominający marmur, używając wykałaczki lub pałeczki.
Przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Podziel na kawałki o pożądanej wielkości.
Gotowe!
Zobacz inne nasze przepisy!
dla 4 osób
ok. 5 godzin
łatwe