ciasto tahini

Ciasto tahini z kawałkami czekolady

Ciasto tahini z kawałkami czekolady w prostym wydaniu to idealne ciasto, którym można delektować się przy filiżance kawy lub herbaty: jest pyszne, miękkie, puszyste, łatwe w przygotowaniu i można je modyfikować różnymi dodatkami według smaku.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 gramów (1 szklanka) cukru
  • 180 ml (3/4 szklanki) wybranego oleju
  • 240 ml (1 szklanka) soku pomarańczowego lub mleka roślinnego
  • 3/4 szklanki Al Arz Tahini
  • 320 gramów (2 1/4 szklanki) mąki
  • 10 gramów proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kawałków czekolady

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i lekko natłuść dwie blachy do pieczenia. Używając miksera, ubij jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj
sok pomarańczowy lub mleko roślinne, olej i tahini i dalej miksuj. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj na gęste ciasto. Dodaj czekoladowe chipsy, albo kawałki czekolady. Zostawiając trochę do posypania na wierzchu i ponownie wymieszaj.
Ciasto tahini wlej do foremek, posyp resztą kawałków czekolady włóż do piekarnika. Piec przez 40-45 minut lub do momentu, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku i wbita w nie wykałaczka będzie wychodziła “czysta”.
Gotowe!

Zobacz inne nasze przepisy!

 

 

ilość dla 4 osób

czas ok. 1 godziny

poziomśredni