Ciasto tahini z kawałkami czekolady
Ciasto tahini z kawałkami czekolady w prostym wydaniu to idealne ciasto, którym można delektować się przy filiżance kawy lub herbaty: jest pyszne, miękkie, puszyste, łatwe w przygotowaniu i można je modyfikować różnymi dodatkami według smaku.
Składniki:
- 4 jajka
- 200 gramów (1 szklanka) cukru
- 180 ml (3/4 szklanki) wybranego oleju
- 240 ml (1 szklanka) soku pomarańczowego lub mleka roślinnego
- 3/4 szklanki Al Arz Tahini
- 320 gramów (2 1/4 szklanki) mąki
- 10 gramów proszku do pieczenia
- 1 szklanka kawałków czekolady
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i lekko natłuść dwie blachy do pieczenia. Używając miksera, ubij jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj
sok pomarańczowy lub mleko roślinne, olej i tahini i dalej miksuj. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj na gęste ciasto. Dodaj czekoladowe chipsy, albo kawałki czekolady. Zostawiając trochę do posypania na wierzchu i ponownie wymieszaj.
Ciasto tahini wlej do foremek, posyp resztą kawałków czekolady włóż do piekarnika. Piec przez 40-45 minut lub do momentu, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku i wbita w nie wykałaczka będzie wychodziła “czysta”.
Gotowe!
Zobacz inne nasze przepisy!
dla 4 osób
ok. 1 godziny
średni